Funkofobi i alla rum

Låt oss snacka om funkofobi. Vi måste börja prata om detta bortglömda förtryck. Ett förtryck som smyger sig in i varje rum, på diverse sätt med olika uttryck.

Funkofobi är kort sagt diskriminering mot personer med funktionsnedsättning. Diskrimineringen kan se ut på så sätt att vi blir skickade till institutioner. Diskrimineringen kan se ut på så sätt att vi blir steriliserade för att inte kunna skaffa barn. Diskrimineringen kan se ut på så sätt att man inte får rösta, det var 1989 som personer med funktionsvariation kunde rösta för första gången.

Diskrimineringen kan se ut på så sätt att kvinnor med funktionsnedsättning lever med en fördubblad risk att utsättas för våldtäkt eller sexuella trakasserier. Diskrimineringen kan se ut på så sätt att man inte kan ta sig in i offentliga lokaler och vara en del av ett socialt umgänge, något som skapar ett utanförskap.

I denna föreläsning kommer jag att ge er ännu fler exempel på funkofobi, men jag kommer också att prata om hur vi kan skapa ett bättre samhälle. En uppriktig föreläsning, med humoristiska inslag där målet är att kunna inkludera alla med ett tydligt och lättsamt språk.

Föreläsningen riktar sig till alla människor över 16 år. Finns det frågor går det att kontakta mig eller min talarbyrå Athenas.

Kontakt

Gällande jobbförfrågningar eller övriga frågor går det att nå Lisa på [email protected] eller 076-84 51 466. Bokning av föreläsning sker via Lisas talarbyrå Athenas.

Funkofobi i alla rum

Gästblogg.

Publicerat funkofobi i alla rum, gästblogg
För mig var det inte självklart att föreläsa om funkofobi. Jag blev nästan irriterad på tanken av att jag skulle stå och snacka om något som varenda rullstolsburen föreläsare redan gör, så förutsägbart och tråkigt. Det var inte heller direkt svårt att komma på andra idéer till en föreläsning. Jag skulle kunna föreläsa om min uppväxt, inte som rullstolsburen utan som skilsmässobarn med en pappa som är alkoholist. Jag skulle kunna föreläsa om att vara bisexuell, hur jag har fått lära mig att ens sexuella läggning är svart eller vit dvs hetero eller gay. Inget mellanting, om inte det mellantinget bara är en väg till att komma ut som gay. Jag lärde mig detta genom samhället, i varenda tv-serie och film där bisexualitet kom upp. Som barn har jag fått uppleva attraktion till killar men även tjejer, det fanns kvar där i bakhuvudet. Det var efter gymnasiet då jag flyttat hundra mil hemifrån till Göteborg, när jag pluggade på Kvinnofolkhögskolan och träffade andra queerpersoner samt var i en stark, feministisk miljö som det blev tydligt för mig att min sexuella läggning inte bara var hetero. Inte gay. Utan just ett mellanting, bisexuell. Jag skulle kunna föreläsa om min psykiska ohälsa, som jag fått leva med under hela mitt liv. Hur jag redan som barn fick hantera tvångstankar och ångest, framförallt dödsångest. Jag kunde sitta i min säng och gråta av tanken på att mina föräldrar kommer dö en dag. Då var jag kanske 8 år.
 
Jag har gästbloggat hos Rebecka Roos om varför jag föreläser om funkofobi. Om ni är nyfikna hittar ni texten i sin helhet via denna länk!
Kommentera 0

Om Lisa

Lisa Börjegren Ceesay är en 29-årig tjej från Örnsköldsvik. Hon växte upp i hockeystaden som tjejen i permobil, som ofta stod på scenen sjungandes på skolavslutningar och talangtävlingar. Hon är programledare, radioprofil och feministisk aktivist. Drömmen är ett eget radioprogram och ett inkluderande samhälle.

Senaste inläggen

Kategori

Arkiv

Visa fler inlägg