Funkofobi i alla rum

Låt oss snacka om funkofobi. Vi måste börja prata om detta bortglömda förtryck. Ett förtryck som smyger sig in i varje rum, på diverse sätt med olika uttryck.

Funkofobi är kort sagt diskriminering mot personer med funktionsnedsättning. Diskrimineringen kan se ut på så sätt att vi blir skickade till institutioner. Diskrimineringen kan se ut på så sätt att vi blir steriliserade för att inte kunna skaffa barn. Diskrimineringen kan se ut på så sätt att man inte får rösta, det var 1989 som personer med funktionsvariation kunde rösta för första gången.

Diskrimineringen kan se ut på så sätt att kvinnor med funktionsnedsättning lever med en fördubblad risk att utsättas för våldtäkt eller sexuella trakasserier. Diskrimineringen kan se ut på så sätt att man inte kan ta sig in i offentliga lokaler och vara en del av ett socialt umgänge, något som skapar ett utanförskap.

I denna föreläsning kommer jag att ge er ännu fler exempel på funkofobi, men jag kommer också att prata om hur vi kan skapa ett bättre samhälle. En uppriktig föreläsning, med humoristiska inslag där målet är att kunna inkludera alla med ett tydligt och lättsamt språk.

Föreläsningen riktar sig till alla människor över 16 år. Finns det frågor går det att kontakta mig eller min talarbyrå Athenas.

Kontakt

Gällande jobbförfrågningar eller övriga frågor går det att nå Lisa på [email protected] eller 076-84 51 466. Bokning av föreläsning sker via Lisas talarbyrå Athenas.

Öppen dagbok

Skrivajobbaskrivajobba.

Publicerat ambassadör, personligt
Hallå där, kära läsare! Jag hoppas att läget är fint med er. Vill absolut bli bättre på att uppdatera bloggen, senaste inläggen har mest blivit skrivna för att informera (vilket inte är jättekul). Jag har skrivit under många år, hittade till det i tonåren då jag upplevde det som otroligt skönt att uttrycka mig i skrift. Påtal om att skriva ska jag gå en digital skrivkurs denna helg, från idag fredag till på söndag. Yrsa och Floras skrivkurs. Vi hade introduktion från 15 till 18 idag och bara dom första timmarna (som mest var en introduktion som sagt) var verkligen svinroliga, ser framemot helgen. Du kan läsa mer om deras kurser genom att klicka precis på pricken HÄR!
Utöver skrivkursen jobbar jag såklart med föreläsningen, och imorgonbitti ska jag få in en bokning också. Vilket känns lite stressigt, men framförallt roligt! Helt ärligt gillar jag när saker händer lite på samma gång och en får lägga fullt fokus, känner att jag levererar som bäst då.

Annat kul är att jag har blivit ambassadör för ett assistansbolag. Vi klurar just nu på vad vi kan skapa tillsammans, till exempel vill jag jobba för att fler personer med funktionsvariation ska känna sig delaktiga i sociala aktiviteter. I min föreläsning pratar jag bland annat om hur statistik visar att väldigt få funktionsnedsatta personer har en nära vän, detta tror jag går hand i hand med hur vanligt det är att vi inte kommer in i lokaler och på grund utav det blir det sociala inte lika naturligt som för personer med tillgång till ALLA lokaler. Vi har en spännande idé som troligen kommer bli av denna höst och vinter, jag uppdaterar när jag vet mer.
 

Kommentera 0

Om Lisa

Lisa Börjegren Ceesay är en 29-årig tjej från Örnsköldsvik. Hon växte upp i hockeystaden som tjejen i permobil, som ofta stod på scenen sjungandes på skolavslutningar och talangtävlingar. Hon är programledare, radioprofil och feministisk aktivist. Drömmen är ett eget radioprogram och ett inkluderande samhälle.

Senaste inläggen

Kategori

Arkiv

Visa fler inlägg