Funkofobi i alla rum

Låt oss snacka om funkofobi. Vi måste börja prata om detta bortglömda förtryck. Ett förtryck som smyger sig in i varje rum, på diverse sätt med olika uttryck.

Funkofobi är kort sagt diskriminering mot personer med funktionsnedsättning. Diskrimineringen kan se ut på så sätt att vi blir skickade till institutioner. Diskrimineringen kan se ut på så sätt att vi blir steriliserade för att inte kunna skaffa barn. Diskrimineringen kan se ut på så sätt att man inte får rösta, det var 1989 som personer med funktionsvariation kunde rösta för första gången.

Diskrimineringen kan se ut på så sätt att kvinnor med funktionsnedsättning lever med en fördubblad risk att utsättas för våldtäkt eller sexuella trakasserier. Diskrimineringen kan se ut på så sätt att man inte kan ta sig in i offentliga lokaler och vara en del av ett socialt umgänge, något som skapar ett utanförskap.

I denna föreläsning kommer jag att ge er ännu fler exempel på funkofobi, men jag kommer också att prata om hur vi kan skapa ett bättre samhälle. En uppriktig föreläsning, med humoristiska inslag där målet är att kunna inkludera alla med ett tydligt och lättsamt språk.

Föreläsningen riktar sig till alla människor över 16 år. Finns det frågor går det att kontakta mig eller min talarbyrå Athenas.

Kontakt

Gällande jobbförfrågningar eller övriga frågor går det att nå Lisa på [email protected] eller 076-84 51 466. Bokning av föreläsning sker via Lisas talarbyrå Athenas.

Viktiga ämnen

Går det att testa rullstolslivet?

Publicerat personligt
Att "testa på" livet som rullstolsburen är, tyvärr, en grej. Jag minns när jag gick i mellanstadiet och vi en gång på gympan hade rullstolar som mina gående kompisar fick testa. Det var troligen ett försök till förståelse, vilket i sig är fantastiskt, däremot tänker jag att metoden inte var så lyckad. Att försöka ge kids i just den åldern mer förståelse och kunskap är toppen, men det hade en kunnat ge på andra sätt. Kanske en föreläsare, kanske en diskussion kring fördomar, kanske hur det sett ut historiskt sett för funktionsnedsatta människor. Men att köra runt i en manuell rullstol, det ger väl... ingenting?
 
Jag har även hört talas om assistansbolag som haft någon slags aktivitet eller utbildning (?) där assistenterna fått köra runt i rullstolar. Även där tänker jag att idéen är att öka förståelsen för oss personer som använder rullstol, men jag vill härmed meddela att ni inte förstår situationen bättre av att rulla omkring i en rullstol. Att faktiskt vara rullstolsburen, använda en rullstol i vardagen och för att överhuvudtaget ta sig fram, ser inte ut på det sättet som personerna testar. Dvs dom går från att vara en gående person till att sätta sig i en stol som har hjul, där dom fortfarande ÄR en gående person. Detta betyder att den gående personen som lajvar handikappad för 15 minuter alltid har sina ben att känna trygghet till, vilket gör till exempel höga kanter och dåliga vägar inte ens lite läskiga. Den rädslan kommer ni, gående människor, aldrig att förstå. Vad kommer ni inte heller att förstå? Allt. Ni har ingen aning om hur det är att vara rullstolsburen och om ni tror att en sån här aktivitet visar nån slags realitet så har ni inte ens pyttelite förståelse för situationen. Jag ska säga vad jag tänker, och det är... så jävla PINSAMT beteende. Jag skäms när jag tänker på assistenter som rullar omkring och har kul och samtidigt tycker att dom är jättesnälla och bra människor för att dom "vågar" sätta sig i en rullstol.

Ps. Att testa rullstol för att se hur det funkar RENT praktiskt är verkligen helt okej. Vad jag vill trycka på är att du kan inte förstå hur det faktiskt ÄR att vara rullstolsburen. Så länge en har koll på det så rulla bäst ni vill.
Kommentera 2

Om Lisa

Lisa Börjegren Ceesay är en 29-årig tjej från Örnsköldsvik. Hon växte upp i hockeystaden som tjejen i permobil, som ofta stod på scenen sjungandes på skolavslutningar och talangtävlingar. Hon är programledare, radioprofil och feministisk aktivist. Drömmen är ett eget radioprogram och ett inkluderande samhälle.

Senaste inläggen

Kategori

Arkiv

Visa fler inlägg