Funkofobi i alla rum

Låt oss snacka om funkofobi. Vi måste börja prata om detta bortglömda förtryck. Ett förtryck som smyger sig in i varje rum, på diverse sätt med olika uttryck.

Funkofobi är kort sagt diskriminering mot personer med funktionsnedsättning. Diskrimineringen kan se ut på så sätt att vi blir skickade till institutioner. Diskrimineringen kan se ut på så sätt att vi blir steriliserade för att inte kunna skaffa barn. Diskrimineringen kan se ut på så sätt att man inte får rösta, det var 1989 som personer med funktionsvariation kunde rösta för första gången.

Diskrimineringen kan se ut på så sätt att kvinnor med funktionsnedsättning lever med en fördubblad risk att utsättas för våldtäkt eller sexuella trakasserier. Diskrimineringen kan se ut på så sätt att man inte kan ta sig in i offentliga lokaler och vara en del av ett socialt umgänge, något som skapar ett utanförskap.

I denna föreläsning kommer jag att ge er ännu fler exempel på funkofobi, men jag kommer också att prata om hur vi kan skapa ett bättre samhälle. En uppriktig föreläsning, med humoristiska inslag där målet är att kunna inkludera alla med ett tydligt och lättsamt språk.

Föreläsningen riktar sig till alla människor över 16 år. Finns det frågor går det att kontakta mig eller min talarbyrå Athenas.

Kontakt

Gällande jobbförfrågningar eller övriga frågor går det att nå Lisa på [email protected] eller 076-84 51 466. Bokning av föreläsning sker via Lisas talarbyrå Athenas.

Öppen dagbok

PMDS.

Publicerat personligt, pmds
Hej fina läsare! Här kommer ett inlägg som varken rör min föreläsning eller ämnet funkofobi. Jag vill prata om PMS/PMDS. Jag är en utav få som har PMDS (om du inte har koll på vad det innebär så rekommenderar jag att använda Google), kort sagt är PMDS en grövre variant av PMS. Jag tänker att jag ska försöka beskriva hur det känns under dagarna jag har det (en gång i månaden, i 10 dagar på ett ungefär).
 
Det känns som att hjärnan är helt mosig. Minnet sviker hela tiden. Det känns som att alla hatar mig och plötsligt har jag noll självförtroende. Jag tvivlar på varenda beslut. Jag vaknar på natten, jag vaknar tidigt på morgonen och i vanliga fall sover jag djupt. Jag vill bara stänga in mig i min lägenhet och stänga av mobilen och inte svara på samtal och meddelanden. Det känns som att alla människor är dumma i huvudet, inklusive mig själv. Jag har noll ork eller lust till att bry mig om hur jag ser ut. Det känns som att ingenting är kul. Jag försöker hålla mig hemma (vilket går rätt bra under Corona) och vara själv så mycket jag kan, nästan isolera mig. Jag sträckkollar på någon härlig serie, äter glass och annat gott. Försöker ta hand om mig själv och lyssna på kroppen, vad jag behöver för att ändå må okej. Jag berättar också för viktiga människor i mitt liv att "nu är det dags igen" och att jag inte mår så bra, så att dom förstår och vet varför jag kanske inte är jättepepp på att hänga eller prata.
Kommentera 0

Om Lisa

Lisa Börjegren Ceesay är en 29-årig tjej från Örnsköldsvik. Hon växte upp i hockeystaden som tjejen i permobil, som ofta stod på scenen sjungandes på skolavslutningar och talangtävlingar. Hon är programledare, radioprofil och feministisk aktivist. Drömmen är ett eget radioprogram och ett inkluderande samhälle.

Senaste inläggen

Kategori

Arkiv

Visa fler inlägg