Funkofobi i alla rum

Låt oss snacka om funkofobi. Vi måste börja prata om detta bortglömda förtryck. Ett förtryck som smyger sig in i varje rum, på diverse sätt med olika uttryck.

Funkofobi är kort sagt diskriminering mot personer med funktionsnedsättning. Diskrimineringen kan se ut på så sätt att vi blir skickade till institutioner. Diskrimineringen kan se ut på så sätt att vi blir steriliserade för att inte kunna skaffa barn. Diskrimineringen kan se ut på så sätt att man inte får rösta, det var 1989 som personer med funktionsvariation kunde rösta för första gången.

Diskrimineringen kan se ut på så sätt att kvinnor med funktionsnedsättning lever med en fördubblad risk att utsättas för våldtäkt eller sexuella trakasserier. Diskrimineringen kan se ut på så sätt att man inte kan ta sig in i offentliga lokaler och vara en del av ett socialt umgänge, något som skapar ett utanförskap.

I denna föreläsning kommer jag att ge er ännu fler exempel på funkofobi, men jag kommer också att prata om hur vi kan skapa ett bättre samhälle. En uppriktig föreläsning, med humoristiska inslag där målet är att kunna inkludera alla med ett tydligt och lättsamt språk.

Föreläsningen riktar sig till alla människor över 16 år. Finns det frågor går det att kontakta mig eller min talarbyrå Athenas.

Kontakt

Gällande jobbförfrågningar eller övriga frågor går det att nå Lisa på [email protected] eller 076-84 51 466. Bokning av föreläsning sker via Lisas talarbyrå Athenas.

Frågor & svar

Min sjukdom.

Publicerat min sjukdom, ställ en fråga
Här nedan är en bild på min mamma och jag, med en sjuksköterska, på sjukhus. Jag med gips, som jag så ofta hade som barn. Bara tre år gammal, men redan van vid sjukhus. Jag föddes med Osteogenesis Imperfecta, medfödd benskörhet. Har haft över 100 st frakturer genom åren. Kanske har ni funderingar kring min sjukdom? Min uppväxt? Ni får jättegärna ställa frågor i en kommentar här nedan, så kan jag svara i ett annat inlägg någon dag snart. Alla frågor är välkomna, var inte rädda för att ställa "fel fråga"! Med tanke på att jag vill att vi pratar mer om funkofobi så är det viktigt att vi vågar vara ärliga och delar med oss av fördomar.
 
Min uppväxt var ganska kaosig, men inte pga min sjukdom. Det var annat som skapade kaos, bla alkoholism inom min familj och att mina föräldrar skilde sig när jag var sju år. För mig blev sjukhuset en trygg plats, för där fanns inte alkohol. Där fanns inte bråk, skrik, kaos. Ska kanske berätta mer detaljerat någon gång, kanske får spara till mitt sommarprat (skämt, eller?).
 
 
Uppdatering 21/2: Det har strulat med kommentarsfältet, vilket gjort att en inte kunnat kommentera på detta inlägg. Jag försöker lösa detta, annars får jag testa med ett annat frågelåda-inlägg någon annan gång.
Tråkigt att det blev såhär, tack för att ni läser <3
Kommentera 2

Om Lisa

Lisa Börjegren Ceesay är en 29-årig tjej från Örnsköldsvik. Hon växte upp i hockeystaden som tjejen i permobil, som ofta stod på scenen sjungandes på skolavslutningar och talangtävlingar. Hon är programledare, radioprofil och feministisk aktivist. Drömmen är ett eget radioprogram och ett inkluderande samhälle.

Senaste inläggen

Kategori

Arkiv

Visa fler inlägg